Betöltés...kérjük várjon.

Accord World Music
Herczku Ágnes is fellép a vizes vb megnyitóján

Fotó: Hajdu András

Herczku Ágnes is fellép a budapesti vizes világbajnokság megnyitóján, két népdalt énekel majd el. A nagyszabású nyitóelőadás látványos helyszínen, a Lánchíd mellé, a Dunára épített színpadon zajlik majd, és különleges vízi elemeket, pirotechnikai eszközöket vonultat fel. A különleges összművészeti produkcióhoz az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Duna-parti látkép adja a „díszletet”. A történelem fontos korszakait megidéző előadáson, amelynek főrendezője Káel Csaba, felcsendülnek a világhírű kortárs komponista, Eötvös Péter zeneiművei, többek között fellép Bogányi Gergely, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production is. 
A 17. FINA Világbajnokság nyitóünnepségét a Budapest különböző pontjain elhelyezett óriáskivetítőkön is látni lehet majd, az M4 Sport, a Duna és a Duna World pedig július 14-én, pénteken 21.00 órától élőben közvetíti.

 

 

Nikola Parov svéd népi hangszere
Foto: Draskovics Ádám
Nagy György interjúja – Ridikül magazin, 2017. május 13.
 
A lemezborítókon számtalan hangszer van a neve mellé írva: a zongora, a cselló, a harmonika és a klarinét mellett ott vannak az egzotikus húros hangszerek, mint a gadulka, a buzuki és a fúvósok: a gajda, a kaval… Mindent meg lehet tanulni, mondja, ha az embernek van manuális tehetsége a hangszerkezeléshez; utána már csak idő kérdése, hogy melyik hangszeren meddig jut el. Nincs is köztük állandó kedvence: valójában egyiken sem játszik tökéletesen. Az adott feladathoz választ mindig hangszert, és a szükséges elemeket kitartóan gyakorolja.
 
A teljes interjú itt olvasható el

 

A világ legjobbjai között a Herczku Ági és a Banda lemeze
Yannis Psathas -www.littleplanet.gr
A napokban tette közzé a World Music Charts Europe éves összesítő listáját, amelyen a 2016-os év legjobb világzenei albumai szerepelnek. 
 
A rangos listán szerepel a Herczku Ági és a Banda Live at Womex című koncertlemeze is, melynek kiadója a Fonó Records.
 
A lista a havonta kiadott toplistás szavazatok alapján áll össze, amelyet minden hónap 1-jén tesznek közzé a wmce.de honlapon. A zsűriben 25 ország 50 rádiós világzenei szakembere dönt havonta pontozásos rendszerben. 
A teljes éves lista ITT érhető el

 

Tanítványával is koncertezik Korpás Éva
Az idei Fölszállott a páva műsorban Korpás Éva népdalénekesnő volt a Felvidéken élő, naszvadi Szabó Júlia felkészítő tanára, mentora. A 13 éves Julcsi a népzenei tehetségkutató verseny énekes szólisták, énekegyüttesek kategória elődöntőjére Zoboraljai lakodalmas dalokat választott, és nagyon szép eredményt ért el, a zsűri minden tagja – egy kivételével – a maximális tíz pontra értékelte a produkcióját.
Korpás Éva és zenekara a jövőben mind Régen volt, soká lesz című felnőtteknek, mind Csiteri-csiteri csütörtök című gyerekeknek szóló népzenei koncertjeire meghívja vendégénekesnőnek Szabó Júliát. 

Szabó Júlia bemutatkozását ITT nézheti meg
Szabó Júlia produkciója a Fölszállott a pávában

 

Rendhagyó Prímástalákozó - A TV Eger felvétele
A Rendhagyó Prímástalálkozó a hétvégén Egerben koncertezett. A zenekarral a Gárdonyi Géza Színházban ezúttal néptáncosok is felléptek: Rémi Tünde, Bacsó Lilla, Appelshoffer János és Farkas Máté. A koncertről a TV Eger készített összeállítást.

 

Egerben bandázott Herczku Ági
Herczku Ági népdalénekes mutatta be Bandázom című lemezét a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Az album anyagát a tiszta népzene és az arra épülő világzene ötvözete adja.